Zbyt gęsta krew: dlaczego jest niebezpieczna i jak można ją rozrzedzić?

W czasie upałów, zwiększone pocenie się często powoduje wzrost poziomu hematokrytu z powodu utraty płynów ustrojowych, kiedy to poziom hemoglobiny, czerwonych krwinek i innych składników krwi przekracza normę. U osoby z nieprawidłowymi czerwonymi krwinkami, krzepnięcie krwi może być zaburzone.

Hiperkoagulacja ma wiele przyczyn i zależy od antykoagulantów, których potrzebujesz. Suplementy diety nie pomogą Ci, ale mogą poprawić działanie leków przeciwzakrzepowych. Dlatego ważne jest, aby stosować je z rozwagą.

 

Możliwe przyczyny hiperkoagulacji:

 

Możliwe objawy:

Zbyt duża liczba czerwonych krwinek może spowodować, że krew będzie bardziej lepka (gęsta), co uniemożliwi jej sprawne krążenie. Duża liczba płytek krwi może przyczyniać się do powstawania zakrzepów (tromb). Niektóre osoby mają niewiele uciążliwych objawów, a choroba może zostać wykryta dopiero po zleceniu badania krwi w ramach rutynowego badania. Mogą wystąpić:

 

Dlaczego „zbyt gęsta” krew jest niebezpieczna?

Gęsta krew zwiększa ryzyko tworzenia się zakrzepów w żyłach lub tętnicach. Wpływa to negatywnie na przepływ krwi. Lepkość krwi może również powodować zatorowość płucną. Charakteryzuje się tym, że skrzepy krwi pokrywają jedną lub więcej tętnic płucnych i płuca nie otrzymują już wystarczającej ilości tlenu. Zagęszczanie krwi może być spowodowane przez szereg schorzeń, w tym raka krwi.

 

Policytemia vera  jest nowotworem krwi, który powstaje w szpiku kostnym lub miękkim centrum kości, gdzie rozwijają się nowe komórki krwi. Szpik kostny produkuje zbyt wiele czerwonych krwinek lub zbyt wiele białych krwinek i płytek krwi, powodując zagęszczenie krwi.

 

Makroglobulinemia Waldenstroma  jest rzadkim typem chłoniaka nieziarniczego, w którym wytwarzane są duże ilości białka makroglobuliny. U niektórych osób, gdy nowotworowe komórki  produkują zbyt dużo tego białka, krew może stać się niezwykle gęsta i tworzyć zakrzepy.

 

Toczeń jest chorobą zapalną, która występuje, gdy układ odpornościowy atakuje zdrową tkankę, ponieważ myśli, że jest ona chora. Wiele czynników przyczynia się do zagęszczania krwi w toczniu, ale uważa się, że autoimmunologiczne zapalenie jest głównym winowajcą aktywności prokoagulacyjnej. Prokoagulanty to substancje, które stymulują białka biorące udział w procesie krzepnięcia.

 

Jak rozrzedzić krew?

W żadnym wypadku nie należy leczyć się na własną rękę. W celu uzyskania dokładnej diagnozy i zaleceń należy skonsultować się z lekarzem. Jeśli masz nadkrzepliwość, nie tylko leki, ale także niektóre pokarmy mogą pomóc w rozrzedzeniu krwi:

 Dieta powinna być bogata w sałatę, pomidory, brokuły, winogrona, granat, grejpfrut, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, zielona herbata, sok żurawinowy, ciemna czekolada, czosnek, jak również w wodę. Pamiętaj, że jest to poważny stan. Dlatego nie należy traktować go lekkomyślnie i zawsze należy skonsultować się z lekarzem rodzinnym.