Wszystko o anemii

Anemia to niedobór czerwonych krwinek. Rozpoznaje się ją na podstawie niskiego poziomu hemoglobiny (białka używanego przez czerwone krwinki do transportu tlenu z płuc do komórek).

Zaburzenie to charakteryzuje się obniżeniem poziomu hemoglobiny we krwi do poziomu poniżej :

Krew zawiera różne rodzaje komórek:

W przypadku anemii, brak czerwonych krwinek jest odpowiedzialny za brak tlenu, który może powodować różne objawy, takie jak wielkie zmęczenie, duszność i nietolerancja najmniejszego wysiłku, bladość.

Leczenie anemii polega na zwalczaniu jej przyczyny. Mogą zostać przepisane suplementy żelaza, witaminy B9 lub B12 (niezbędne składniki odżywcze do tworzenia czerwonych krwinek).

 

Wyróżnia się kilka rodzajów anemii

 

Co może być przyczyną anemii?

Anemia może być spowodowana defektem w produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny przez szpik kostny: mówimy wtedy o anemii centralnej.

Jednakże, anemia może być również spowodowana utratą dużej ilości krwi lub zniszczeniem czerwonych krwinek przez organizm.

 

Zmniejszona produkcja czerwonych krwinek

Niedokrwistości centralne są związane z niewystarczającą produkcją czerwonych krwinek przez szpik kostny. Jest ku temu kilka powodów.

 

 Istnieje wiele przyczyn, występujących jako powikłanie :

 

Jakie są czynniki ryzyka?

 

Jakie są objawy anemii?

Ogólnie rzecz biorąc, objawy anemii wynikają z niedoboru tlenu w tkankach. Mogą to być :

Anemia może być bezobjawowa (bez symptomów), gdy jest łagodna. Niedokrwistość może również pogłębić już znaną chorobę: niewydolność serca, dusznicę bolesną...

 

Wskazówki profilaktyczne

Osoby z ryzykiem anemii powinny być szczególnie monitorowane:

Aby uniknąć pojawienia się anemii, ważne jest, aby dieta była bogata w żelazo (czerwone mięso, ryby, soczewica, spirulina, itp.), witaminę B12 (wołowina, tuńczyk, spirulina, itp.) i kwas foliowy (witamina B9) (podroby, orzechy, szpinak, itp.);

Suplementacja witaminą B12 jest niezbędna dla wszystkich wegan i wegetarian: 10-25 μg dziennie (np. veg1), 2 000 μg tygodniowo (np. 2 ampułki po 1 000 μg) lub 5 000 μg co dwa tygodnie pokrywa zapotrzebowanie żywieniowe.

 

Diagnoza: jak rozpoznać, że masz anemię?

Wstępne badanie kliniczne prowadzi lekarza do rozpoznania anemii. Aby potwierdzić diagnozę anemii, konieczne jest wykonanie badania krwi.