Medycyna
17.09.2021

Wysoki cholesterol, czy powinieneś się martwic?

Wysoki cholesterol, czy powinieneś się martwic?
arrow Co wpływa na poziom cholesterolu?
arrow Jaki jest idealny poziom cholesterolu?
arrow Ryzyko związane z wysokim poziomem cholesterolu
arrow Obniżenie złego cholesterolu, podwyższenie dobrego cholesterolu

 

Twoje badanie krwi wykazało, że masz wysoki poziom cholesterolu. Co powinieneś o tym myśleć? Czy powinieneś być zaniepokojony? Co możesz z tym zrobić?

 

Cholesterol to substancja niezbędna do życia. W normalnych dawkach bierze udział w produkcji komórek mózgu, serca, skóry itp., niektórych hormonów, w tym hormonów płciowych, oraz w syntezie witaminy D, która jest niezbędna do wiązania wapnia w kościach. Ale uwaga: jest dobry cholesterol i jest  zły cholesterol.

Cholesterol całkowity we krwi, który jest transportowany w postaci lipoprotein, jest sumą cholesterolu HDL, czyli "dobrego cholesterolu", i cholesterolu LDL, czyli "złego cholesterolu".

 

Lipoproteiny LDL zapewniają transport i dystrybucję cholesterolu do wszystkich komórek organizmu. W nadmiarze sprzyjają tworzeniu się blaszki miażdżycowej. HDL jest korzystny, ponieważ przejmuje nadmiar cholesterolu w komórkach i wysyła go do wątroby. Lipoproteiny HDL chronią zatem zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Jeśli poziom cholesterolu HDL jest zbyt niski lub poziom cholesterolu LDL jest zbyt wysoki, może to prowadzić do choroby wieńcowej.

 

Co wpływa na poziom cholesterolu?

  • czynniki genetyczne, takie jak rodzinna hipercholesterolemia;
  • niezrównoważona dieta z nadmiernym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych;
  • pożycie cholesterolu z dietą. Należy jednak pamiętać, że większość cholesterolu w naszym organizmie jest produkowana przez wątrobę;
  • warianty indywidualne. O ile u niektórych osób dieta bogata w cholesterol indukuje mechanizmy regulacyjne zwalczające nadmierny poziom cholesterolu we krwi, o tyle u innych znacznie trudniej jest spontanicznie zbilansować syntezę cholesterolu w wątrobie.

 

Jaki jest idealny poziom cholesterolu?

Idealny poziom cholesterolu dla kobiet i mężczyzn wynosi od 1,80 do 2 g/l. Idealny poziom zależy jednak od wieku i płci, ale także od poziomu HDL-cholesterolu i trójglicerydów. Należy zauważyć, że kobiety mają wyższy poziom cholesterolu LDL niż mężczyźni, wynika to z różnic hormonalnych.

 

Ryzyko związane z wysokim poziomem cholesterolu

Poziom cholesterolu uważa się za dopuszczalny pomiędzy 2 a 2,50 g/l i za wysoki powyżej 2,50 g/l. Ale czy nadmiar cholesterolu jest powodem do niepokoju?

Nadmiar cholesterolu odkłada się w ścianach tętnic, szczególnie w sercu, co powoduje ich zatkanie, zmniejszenie dopływu krwi do mięśnia sercowego (dusznica bolesna) i sprzyja tworzeniu się skrzepów, co może prowadzić do zawału serca. Wysoki cholesterol jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby wieńcowej serca, wraz z paleniem tytoniu i wysokim ciśnieniem krwi, ale można go odwrócić. Warto wiedzieć, że spadek cholesterolu o 1% zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe o 2%! Nie ma potrzeby wpadać w panikę, ale konieczne jest podjęcie działań poprzez naukę kontrolowania poziomu cholesterolu całkowitego, a także cholesterolu HDL i LDL we krwi. Jeśli twój poziom cholesterolu przekracza podane normy warto skontaktować się z lekarzem.

 

Obniżenie złego cholesterolu, podwyższenie dobrego cholesterolu

Celem jest więc obniżenie poziomu "złego cholesterolu", gdy jest on wysoki, unikając jednocześnie obniżenia poziomu "dobrego cholesterolu". Aby uregulować swój profil lipidowy, dietetycy zalecają zmianę nawyków żywieniowych.

  • Zacznij od zmniejszenia ogólnego spożycia tłuszczu bez jego eliminowania. Wystarczy skorygować nadmierne spożycie pokarmów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (masło, sery, wędliny, tłuste mięsa, ciastka itp.), które mają tendencję do podnoszenia złego cholesterolu, a nie drastycznie je ograniczać. Ogranicz stosowanie tłuszczów kuchennych. Używaj olejów odpornych na wysokie temperatury, takich jak oliwa z oliwek lub olej arachidowy, ale najlepszym sposobem jest gotowanie bez tłuszczu. Odkryj na nowo przyjemność z papilotów, gotowania w woku itp. Do przyprawiania surowych warzyw wybierajmy oleje rzepakowy, oliwkowy, kukurydziany lub słonecznikowy, gdyż są one bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe o korzystnym wpływie na cholesterol. Zmieniaj je regularnie, aby urozmaicić spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ogranicz pokarmy bogate w cholesterol, takie jak jaja, podroby, masło czy pełnotłuste mleko.
  • Tłuszcze to nie wszystko. Niektóre produkty spożywcze, takie jak jabłka, owoce oleiste (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały), warzywa, rośliny strączkowe itp. mają korzystny wpływ ochronny na profil lipidowy dzięki obecności przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, polifenole, karoteny i rozpuszczalne włókna.

Kontroluj swoją wagę, aby kontrolować swój cholesterol. Nadwaga, nawet niewielka, może prowadzić do hipercholesterolemii. A prosta redukcja masy ciała w połączeniu z odpowiednią i regularną aktywnością fizyczną, wszystko to bez nadmiernych nakazów, pozwoli Ci na poprawę gospodarki lipidowej. To jest warte wysiłku!

Najczęściej zadawane pytania
(FAQ)
Czy tendencję do problemów z cholesterolem można odziedziczyć?

Tak. Statystyki mówią, że ponad 50% chorych przyjęło problemy z cholesterolem wraz z genami.

Tak. Statystyki mówią, że ponad 50% chorych przyjęło problemy z cholesterolem wraz z genami.

Jest na pewno długa i wymaga wielu zmian. Przede wszystkim zmiana diety, którą ułoży dietetyk. Następnie wprowadzenie aktywności fizycznej, która pomoże utrzymać odpowiednią wagę. W trudniejszych przypadkach, lekarz wystawia e-Receptę na leki wspomagające w obniżaniu cholesterolu.

Czy wysoki cholesterol może zabić?

Wysoki cholesterol może doprowadzić do takich chorób jak udar mózgu, czy zawał serca, co w konsekwencji może skończyć się śmiercią. 

Zobacz podobne
Przejdź do wszystkich artykułów
ck
Zgoda
Szczegóły
O plikach cookies
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług.
Ciasteczka systemowe
Niezbędne pliki cookie przyczyniają się do użyteczności strony poprzez umożliwianie podstawowych funkcji takich jak nawigacja na stronie i dostęp do bezpiecznych obszarów strony internetowej. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.
Ciasteczka reklamowe
Marketingowe pliki cookie stosowane są w celu śledzenia użytkowników na stronach internetowych. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla wydawców i reklamodawców strony trzeciej.
Ciasteczka statystyczne
Statystyczne pliki cookie pomagają właścicielem stron internetowych zrozumieć, w jaki sposób różni użytkownicy zachowują się na stronie, gromadząc i zgłaszając anonimowe informacje.
Pliki cookie (ciasteczka) to małe pliki tekstowe, które mogą być stosowane przez strony internetowe, aby użytkownicy mogli korzystać ze stron w bardziej sprawny sposób.

Prawo stanowi, że możemy przechowywać pliki cookie na urządzeniu użytkownika, jeśli jest to niezbędne do funkcjonowania niniejszej strony. Do wszystkich innych rodzajów plików cookie potrzebujemy zezwolenia użytkownika.

Niniejsza strona korzysta z różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie umieszczane są przez usługi stron trzecich, które pojawiają się na naszych stronach.

W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę w Deklaracji dot. plików cookie na naszej witrynie.

Dowiedz się więcej na temat tego, kim jesteśmy, jak można się z nami skontaktować i w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe w ramach Polityki prywatności.

Prosimy o podanie identyfikatora Pana(Pani) zgody i daty kontaktu z nami w sprawie Pana(Pani) zgody