Zgagą nazywamy nieprzyjemne pieczenie, początkowo odczuwane w okolicy klatki piersiowej, promieniujące w kierunku gardła. Przyczyną tej uporczywej dolegliwości jest refluks żołądkowo-przełykowy, czyli cofanie się soków żołądkowych do przełyku. Nieprzyjemne objawy trawienne mogą zniknąć dzięki małym zmianom w naszej codziennej diecie.
Objawy zgagi
Podczas trawienia zawartość kwasu w żołądku podnosi się do przełyku, dając nieprzyjemne uczucie pieczenia. Mogą pojawić się inne objawy, takie jak: erozja zębów, częste drapanie w gardle, powtarzające się zapalenie krtani, kaszel, ból w klatce piersiowej. Zgaga może występować samoistnie, np. gdy gwałtownie się schylimy lub zjemy obfity, ciężkostrawny posiłek.
Kiedy pojawia się zgaga?
Zgaga zazwyczaj występuje po posiłkach, kiedy kładziemy się spać lub w nocy. To powszechnie występująca dolegliwość, która pojawia się kilka razy w tygodniu u ponad 30% Polaków.
Ważna jest obserwacja:
- Ból pojawia się zazwyczaj w ciągu dwóch godzin po posiłku, zwłaszcza jeśli jest ciężki
- Pieczenie często pojawia się w pozycji leżącej w nocy po kolacji
- Pochylanie się do przodu tuż po posiłku, na przykład w celu zawiązania sznurowadeł
- Innym znanym czynnikiem obciążającym jest stres. Często osoby ze skłonnością do refluksu kwasowego czują się lepiej w weekendy lub święta
- Niektóre leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne lub aspiryna, mogą powodować zgagę
Ważne: W przypadku przewlekłego bólu, bólu w klatce piersiowej ważne jest zasięgnięcie porady lekarskiej. Ciągła zgaga może sugerować poważniejszą patologię, np. wrzody.
Co jeść, żeby uniknąć zgagi?
Zmieniając nawyki żywieniowe można zniwelować problemy ze zgagą. Warto zastosować się do kilku zasad:
- Spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty, takich jak warzywa, owoce czy kiełki
- Ograniczenie do minimum tłustych potraw - wysoka zawartość tłuszczu ma wpływ na czas trawienia
- Rezygnacja ze słodyczy, zwłaszcza czekolady. Zawarta w czekoladzie kofeina i teobromina rozluźniają mięśnie zwieracza przełyku, co powoduje cofanie się treści pokarmowej
- Unikanie soków na bazie cytrusów, szczególnie na pusty żołądek
- Całkowita rezygnacja z alkoholu, który zwiększa kwasowość żołądka i rozluźnia dolny zwieracz przełyku
- Ograniczenie spożywania kawy, nasila wydzielanie soku żołądkowego, zwłaszcza jeśli pijesz ją na pusty żołądek.
Przydatne nawyki
Zbawienne może okazać się powolne żucie pokarmu, dlatego zalecane jest unikanie jedzenia posiłków w pośpiechu. Wieczorem warto zjeść lekki posiłek i unikać nadmiaru płynów.
Dobrze wpływają na układ pokarmowy posiłki gotowane na parze. By uniknąć zgagi warto ograniczyć smażenie i grillowanie jedzenia.
Zamiast jeść dużo i rzadko, jedzmy częściej, a mniej. Zastosowanie się do tych zasad pozytywnie wpłynie na procesy trawienne.
Domowe sposoby na zgagę
Produkty, które mogą zmniejszyć symptomy zgagi:
- Aloes łagodzi ból
- Imbir (w małych ilościach) zadziała przeciwzapalnie na tkanki żołądkowo-jelitowe
- Banan załagodzi wydzielanie kwasów
- Soda oczyszczona (1 łyżeczka proszku na szklankę wody) zneutralizuje odczyn kwasowy w przełyku
- Siemię lniane zadziała wzmacniająco i łagodząco na nabłonek przełyku, a także wspomaga procesy trawienne
- Kminek, to doskonały lek przeciwskurczowy i stymulujący wydzielanie soków trawiennych
Jeśli zgaga dokucza często, to znak, że trzeba wybrać się do gastrologa. Być może jej przyczyną nie są złe nawyki żywieniowe, a choroba refluksowa.
Skorzystaj z opcji konsultacji online i bez wychodzenia z domu uzyskaj poradę lekarską wraz z e-Receptą.