Zapalenie trzustki - zakazane pokarmy

Zapalenie trzustki jest stanem zapalnym trzustki, który może powodować ból brzucha po posiłkach, nudności i wymioty. Istnieją dwa rodzaje zapalenia trzustki: ostre i przewlekłe. W obu przypadkach należy unikać w diecie niektórych pokarmów i napojów.

 

Trzustka jest narządem znajdującym się w górnej części jamy brzusznej. Jej rolą jest produkcja enzymów wspomagających trawienie oraz insuliny, hormonu regulującego poziom glukozy we krwi. Zapalenie trzustki charakteryzuje się nagłym zapaleniem:

 

Jakie są objawy zapalenia trzustki?

Istnieje kilka objawów, które mogą wskazywać na zapalenie. Różnią się one nieznacznie w zależności od tego, czy zapalenie trzustki jest ostre czy przewlekłe.

 

Ostre zapalenie trzustki objawia się:

 

Osoby z ostrym zapaleniem trzustki z powodu kamieni żółciowych mogą również doświadczyć nagłego początku silnego bólu. Jeśli jest to spowodowane dużym spożyciem alkoholu, stan ten powoduje ból, który utrzymuje się przez kilka dni.

 

Przewlekłe zapalenie trzustki zwykle objawia się:

 

Jak należy postępować w przypadku zapalenia trzustki?

Gastrolog może podejrzewać ostre zapalenie trzustki u osoby, która spożywa dużo alkoholu lub która cierpi na chorobę pęcherzyka żółciowego. Podczas badania klinicznego może wyczuć, że brzuch jest bardziej sztywny i wrażliwy. Aby potwierdzić diagnozę, może on zlecić badania krwi, a także badania obrazowe, takie jak ultrasonografia jamy brzusznej lub tomografia komputerowa, która dostarcza przekrojowych obrazów narządu.

 

Jaką rolę odgrywa jedzenie w leczeniu zapalenia trzustki?

Stan zapalny trzustki powoduje zmniejszenie produkcji enzymów trawiennych, co prowadzi do zmniejszenia wchłaniania składników odżywczych uwalnianych z pożywienia. Zmniejszone wchłanianie niezbędnych składników odżywczych powoduje utratę wagi i przyczynia się do ogólnego niedożywienia i osłabienia.

 

Chociaż samo jedzenie nie pomaga w leczeniu zapalenia trzustki, zaobserwowano, że osoby z zapaleniem trzustki odnoszą korzyści z modyfikacji diety i innych stylów życia.

Pokarmy, które można bezpiecznie spożywać i te, których należy unikać podczas zapalenia trzustki

 

Chociaż ostre zapalenie trzustki zazwyczaj poprawia się w ciągu jednego do dwóch tygodni, w tym okresie zazwyczaj nie podaje się pokarmów stałych, aby zminimalizować obciążenie trzustki. Lekarze zazwyczaj zalecają spożywanie niewielkich ilości pokarmu po postawieniu diagnozy zapalenia trzustki; jednak dowody wskazują, że większość ludzi zaczyna jeść niewielkie ilości pokarmu, gdy tylko objawy ustąpią.

 

Pokarmy stałe są bezpieczne po ustąpieniu zapalenia trzustki; zaleca się jednak spożywanie pokarmów lekkostrawnych i o niskiej zawartości tłuszczu.

 

Lekarze zazwyczaj zalecają dietę, która jest bogata w białko i zawiera tylko umiarkowane ilości tłuszczu zwierzęcego i cukrów. Poniższa lista przedstawia niektóre pokarmy, które są bezpieczne podczas zapalenia trzustki:

 

Jednak zaleca się przyjmowanie mniejszych ilości pokarmów takich jak:

 

Jakie pokarmy są zabronione po zapaleniu trzustki?

W przypadku przewlekłego lub ostrego zapalenia trzustki wskazane jest przestrzeganie szeregu zasad higienicznych i dietetycznych. Pierwszy ważny punkt dotyczy spożywania alkoholu. Napoje alkoholowe mogą wpływać na trzustkę i sprzyjać rozwojowi zapalenia trzustki. Dlatego powinni ich unikać pacjenci cierpiący na tę patologię. Należy również unikać niektórych pokarmów w diecie.

Należą do nich:

 

Typowa dieta śródziemnomorska jest zalecana podczas zapalenia trzustki, ponieważ jest łatwa do przyswojenia, szczególnie w okresie rekonwalescencji po ostrym lub łagodnym zapaleniu trzustki.