Siedem form raka jest powiązanych nawet z umiarkowanym spożyciem alkoholu.

Alkohol - najczęściej występujący w postaci etanolu - jest wytwarzany w procesie fermentacji, maceracji lub destylacji owoców lub nasion. Jest to substancja kaloryczna i toksyczna dla organizmu, jeśli jest spożywana w dużych ilościach.

 

Podróż kropli alkoholu w organizmie:

Mózg jest obficie zaopatrywany w krew. Jest zatem normalne, że jego tkanki szybko wchodzą w kontakt z alkoholem, który przemieszcza się przez naczynia krwionośne. W tym miejscu efekty odczuwalne są najszybciej, bo już po pięciu minutach od wypicia.

 

Wystarczy niewielka dawka alkoholu, aby spowolnić pracę części mózgu, które są odpowiedzialne za utrzymanie naszej czujności. Napięcie zostaje uwolnione, a zahamowania obniżone.  Wraz ze wzrostem stężenia alkoholu we krwi, ten efekt tłumienia rozprzestrzenia się na motoryczne i sensoryczne obszary mózgu. Jeśli pijesz jeszcze więcej, Twoja koordynacja ruchów staje się trudna, podobnie jak zdolność mówienia i myślenia.

 

Obecność alkoholu we krwi zaburza funkcjonowanie przysadki mózgowej znajdującej się u podstawy mózgu. Może hamować wydzielanie hormonu, który zapewnia równowagę płynów ustrojowych. Wówczas nerki eliminują wodę szybciej niż powinny, pozostawiając osobę pijącą odwodnioną i z bólem głowy.

 

Obecność alkoholu w jelitach prowadzi do wydzielania kwasu. Jeśli dużo pijesz, wyściółka jelita może zostać podrażniona, powodując biegunkę.

 

Wystarczy jeden kieliszek alkoholu, aby mieć wpływ na tętno i ciśnienie krwi. W małych dawkach nie ma na ogół zagrożenia. Jednak u osób z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi może to dotyczyć. Nadmierne spożycie alkoholu może prowadzić do arytmii, wysokiego ciśnienia krwi, a nawet niewydolności serca.

 

Poziom alkoholu we krwi spada powoli po zaprzestaniu picia, ponieważ jest on metabolizowany przez wątrobę. Wyeliminowanie równowartości jednego drinka zajmuje średnio jedną godzinę, choć czas ten różni się w zależności od osoby. Z reguły mężczyźni eliminują alkohol szybciej niż kobiety. Kiedy alkohol jest metabolizowany, najpierw przekształca się w aldehyd octowy, następnie w wodę i kwas octowy, a na końcu w dwutlenek węgla.

 

Alkohol jest środkiem podrażniającym przewód pokarmowy (usta, gardło, przełyk, żołądek, jelita), czyli całą naszą wewnętrzną hydraulikę. Ponadto alkohol wpływa na przewody, które kontrolują przechodzenie pokarmu z jamy ustnej do jelit.

 

Alkohol jest ŻYWNOŚCIĄ, a za jego trawienie odpowiedzialna jest wątroba. Wątroba jest małą fabryką zdolną do rozkładu typowo 15 gramów czystego alkoholu na godzinę, czyli około:

 

butelka piwa o pojemności 340 ml o mocy 5%;

kieliszek wina o pojemności 140 ml o mocy 12%;

kieliszek o pojemności 45 ml spirytusu 40%.

 

Kiedy wątroba jest przepracowana lub niedostatecznie funkcjonuje, reaguje gromadzeniem resztek tłuszczu. Wpływa to na jego tak zwaną normalną funkcję, która jest niezbędna dla naszego przetrwania.

 

Według najnowszych szacunków Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, 4,1% wszystkich nowych zachorowań na raka, można przypisać spożyciu alkoholu. Stanowi to 741 300 osób na całym świecie. 86% nowotworów wywołanych przez alkohol jest związanych z "ryzykownym i nadmiernym" piciem (tj. więcej niż dwa napoje alkoholowe dziennie).

 

Rodzaje nowotworów, których ryzyko zwiększa się w wyniku spożywania alkoholu

Największą liczbą nowych przypadków związanych z konsumpcją alkoholu to

 

Wzrost ryzyka zachorowania na raka  jest znaczny już od jednego kieliszka alkoholu dziennie. Alkohol zawiera etanol, który po spożyciu jest uwalniany do krwiobiegu. Alkohol jest następnie przekształcany przez wątrobę w aldehyd octowy i rozprzestrzenia się w całym organizmie. Aldehyd octowy jest zdecydowanym czynnikiem rakotwórczym, zdolnym do uszkadzania DNA poprzez powodowanie delecji. Mechanizm ten nasila rozwój zmian nowotworowych.

 

Płeć: kto jest najbardziej dotknięty?

 

Mężczyźni stanowią około trzech czwartych wszystkich przypadków raka spowodowanych przez alkohol. Badanie pokazują 567 000 przypadków raka, które można przypisać alkoholowi wśród mężczyzn, w porównaniu z 172 600 wśród kobiet.

 

Gastrolodzy ostrzegają im większe spożycie, tym większe ryzyko, ale najbardziej szkodliwym koktajlem jest połączenie alkoholu i tytoniu, co znacznie zwiększa  ryzyko zachorowania na raka gardła i jamy ustnej.

Kobiety, które piją tylko 70 do 140 gramów tygodniowo są o 5% bardziej narażone na rozwój raka niż kobiety, które nie piją. Zaprzestanie picia zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka o 15%. A po 30 latach od wycofania ryzyko znika.