Spuchnięta wątroba - 7 przyczyn

Czy masz wrażenie, że masz spuchniętą wątrobę? Za dużo alkoholu, za dużo tłuszczu, choroby wątroby, kamienie... Ta ciężkość ma różne źródła.

Wątroba jest największym organem w organizmie człowieka: ma około 28 cm długości i waży średnio 1,5 kg. Jest wypełniona krwią i składa się z dwóch płatów: lewego, mniejszego, i prawego, większego. Narząd ten odgrywa rolę w przechowywaniu, filtrowaniu, oczyszczaniu i produkcji ważnych dla życia białek. Spełnia ponad 300 funkcji biologicznych.

 

Nigdy nie należy czuć wątroby!

Wątroba jest duża, ale jeśli wszystko idzie dobrze, nie powinieneś jej czuć, ponieważ jest dobrze ukryta (wątroba znajduje się w górnej części brzucha po prawej stronie, tuż pod żebrami i prawym płucem), jest miękka i elastyczna. Więc nie możesz czuć zdrowej wątroby. Wątroba jest zatem cichym organem, którego nie można poczuć i który z reguły nie boli. Z drugiej strony, w przypadku problemów z wątrobą może się powiększyć i dawać uczucie ciężkości. Utrzymujące się uczucie ciężkości w okolicy wątroby może być oznaką problemów z wątrobą. Uczucie, jakby wątroba była spuchnięta, może mieć zatem różne przyczyny.

 

  1. Ostre zapalenie wątroby

W przypadku zapalenia wątroba staje się powiększona i wrażliwa. Jest to tak zwane "ostre zapalenie wątroby", które czasami, ale nie zawsze, powoduje żółtaczkę, z objawami zażółcenia skóry i białek oczu, ciemnego moczu, gorączki, nudności. Jeśli więc dana osoba ma ostre zapalenie wątroby, wątroba będzie spuchnięta i duża. Niekoniecznie będzie to bolesne, ale raczej wrażliwe, zwłaszcza przy ucisku.

Po ustąpieniu stanu zapalnego wątroba puchnie i powraca do swoich normalnych rozmiarów.

Może to być ostre zapalenie wątroby wywołane przez wirusy (wirusowe zapalenie wątroby), nadmierne spożycie alkoholu (alkoholowe zapalenie wątroby) lub spożycie nadmiernej ilości leków lub leków, na które pacjent jest uczulony (lecznicze zapalenie wątroby).  

Większość ostrych stanów zapalnych wątroby goi się samoistnie. A kiedy stan zapalny ustępuje, wątroba rozkurcza się i wraca do swoich normalnych rozmiarów. W mniej niż 1 na 1000 przypadków może to być przypadek zapalenia wątroby o bardzo dużym stopniu nasilenia. W tym przypadku chodzi o niebezpieczne zapalenie wątroby, które bardzo szybko niszczy komórki wątroby i może rozwinąć się w ciężką niewydolność wątroby ze śpiączką. Śmiertelność w przebiegu zapalenia wątroby wynosi 80%, jeśli w trybie pilnym nie zostanie przeprowadzony przeszczep wątroby.

 

  1. Picie alkoholu w nadmiernych ilościach

Uczucie spuchniętej i ciężkiej wątroby może również wskazywać na nadmierne spożycie alkoholu w bardzo krótkim czasie. Picie w nadmiernych ilościach powoduje reakcję zapalną w wątrobie i może prowadzić do alkoholowego zapalenia wątroby. Typowy profil ostrego alkoholowego zapalenia wątroby to zazwyczaj młoda osoba, która bawiła się w sobotnią noc i budzi się w niedzielę ze spuchniętą wątrobą: wątroba nie była w stanie poradzić sobie z ogromnym napływem alkoholu i czasami nawet 80-90% komórek wątroby ulega zniszczeniu.

 

  1. Za dużo leków

Chociaż stosunkowo rzadko, wiele leków może uszkadzać wątrobę i prowadzić do polekowego zapalenia wątroby, charakteryzującego się stanem zapalnym i uszkodzeniami wątroby. Może to powodować uczucie ciężkości i nadwrażliwości wątroby. Może to być spowodowane przedawkowaniem leków lub reakcją alergiczną na leki. Dlatego niezmiernie ważne jest aby konsultować kolejne leki na e-receptę z lekarzem rodzinnym.

 

  1. Kamień żółciowy

Czasami kamień, mały kamyk, może utworzyć się w pęcherzyku żółciowym, małej gruszce poniżej wątroby, która przechowuje żółć i wyrzuca ją w porze posiłku, aby wspomóc trawienie. Jeśli  kamień migruje do przewodu żółciowego, który łączy wątrobę z jelitem, może uniemożliwić ewakuację żółci, płynu biologicznego, który pomaga w trawieniu, zwłaszcza tłuszczów. W ten sposób żółć unosi się w wątrobie, zastyga w tym narządzie i powoduje obrzęk, a także gorączkę, żółtaczkę z zażółceniem skóry i białek oczu oraz bardzo silny ból w nadbrzuszu (u góry brzucha, w środku żeber). Jest to tak zwana kolka wątrobowa.

 

  1. Stłuszczona wątroba

Pierwszą przyczyną trwale spuchniętej wątroby jest "stłuszczenie wątroby". W 20% przypadków stłuszczeniu wątroby towarzyszy stan zapalny: nazywa się to NASH (niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby). Może objawiać się ciężkością w wątrobie i może ewoluować, jeśli się nie reaguje i jeśli jest to NASH, w kierunku marskości, a nawet raka wątroby. Posiadanie stłuszczonej wątroby dotyka 30% dorosłych mężczyzn i 15% dorosłych kobiet. Ryzyko stłuszczenia wątroby jest większe, jeśli masz zaburzenia metaboliczne (cukrzyca lub wysoki poziom cholesterolu, cukier we krwi na granicy normy itp.), jeśli masz nadwagę, jeśli jesteś zbyt siedzący tryb życia, jeśli twoja dieta jest zbyt bogata w tłuszcze, a zwłaszcza cukier, jeśli pijesz zbyt dużo alkoholu i jeśli masz więcej niż 45 lat. U kobiet ryzyko wystąpienia stłuszczenia wątroby wzrasta znacznie począwszy od menopauzy, ponieważ zmiany hormonalne w tym okresie sprzyjają przybieraniu na wadze, hiperlipidemii i cukrzycy.

 

  1. Marskość wątroby

Picie 2 lub 3 kieliszków alkoholu dziennie powoduje odkładanie się tłuszczu w wątrobie.

Alkohol sam w sobie jest toksyczny i zawiera dużą ilość cukru, który również może być toksyczny dla wątroby. Cukier jest przechowywany w postaci tłuszczu z ryzykiem stłuszczenia wątroby. Tak więc umiarkowane, ale regularne picie alkoholu może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu w komórkach wątroby, co z czasem powoduje alkoholowe stłuszczenie wątroby, które nieleczone może rozwinąć się podstępnie w marskość wątroby lub nawet raka wątroby. Podczas gdy małe guzy mogą być usunięte chirurgicznie, najczęstszą przyczyną raka wątroby jest nagromadzenie tłuszczu w komórkach wątroby, co w końcu prowadzi do alkoholowego stłuszczenia wątroby.

 

  1. Niewydolność wątroby

NASH, alkohol lub przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby (B i C) mogą w ciągu kilku lat lub dziesięcioleci stopniowo prowadzić do zwłóknienia, a następnie marskości wątroby z niewydolnością wątroby: wątroba nie jest już w stanie filtrować toksyn i wytwarzać wystarczającej ilości ważnych dla życia białek. Wątroba najpierw puchnie, a następnie może się kurczyć.